Topic: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Frisbeegolf on perusajatukseltaan herrasmieslaji. Tuomareita ei tarvita, koska luotetaan ryhmän tekemiin sääntöjen mukaisiin päätöksiin. Ollaan sosiaalisessa kontaktissa muihin pelaajiin ja puhalletaan yhteen hiileen. Puttaamisen jälkeen moni pelaaja nostaa korista myös kanssa pelaajan kiekon ja ojentaa sen käteen; ole hyvä.

En toivonut, että tälläistä avautumista tarvittaisiin länsi-rannikolla. On surullista, että kiekon hukatessaan saa jännittää palautuuko se koskaan takaisin, vaikka kiekko olisi kuinka selvästi nimetty ja numeroitu. Kiekkojen löytyminen harvemmin on ongelma, niitä kun jää itse kultakin jopa keskelle väylää. Joskus kiekko päättää lentonsa puun latvaan, josta sen kivittäminen alas on enemmän kuin aikaa vievä homma ja samalla myös vaarallinen. Tässä tapauksessa tekee mieli jättää lötä puuhun odottamaan kunnon tuulta ja käydä noukkimassa talteen. Vaan ei uskalla!

Pelkästään vuoden 2009 puolella korviini on kantautunut jo liian monta mystisiä kiekkojen katoamisia. Kiekko löydetään ihan eri radalta minne omistaja on sen hukannut. Puun latvaan jäänyt kiekko on parin tunnin jälkeen kadonnut teille tietämättömille, eikä sitä myöskään löydy lähimaastosta. Forumin katoamisilmoituksiakin on taidettu muutamaan otteeseen käyttää oman kiekkokassin kasvattamiseen, eikä suinkaan hyvän työn tekemiseen ja kiekon palauttamiseen. Turhauttavan muodikasta on sutata nimi kiekosta pois, puhdistaa ties millä liuottimilla ja raaputtaa muoviin imeytynyttä tussia. Harvoin tässä edes onnistutaan ja aikaa pistetään palamaan ihan huolella.

Osalle pelaajista kiekot ovat kulutustavaraa ja soiton jälkeen voi käydä jopa niin, että löytäjä saa ihan luvallisesti pitää kuraojassa lilluneen kiekon itsellään. Osa pelaajista arvostaa palauttajia joko nimellisellä korvauksella, joka voi olla rahaa, tarpeeton kiekko tai vaikka mini. Osalle taas kiekot ovat tärkeä osa pelaamista, eikä monen vuoden koulutusta saanutta kiekkoa korvata ihan niin vain uudella muovilla. Uusi kiekko maksaa kaupassa 10-15€, mutta esimerkiksi minä en myisi vakiolättyjäni bägistä edes 50€:lla. Raha ei tässä kohtaa merkitse mitään. Jokainen kulutettu ja koulutettu kiekko on uniikki, eikä sellaista saa kaupasta!

Täten vetoan Sinuun arvon fribailija! Jos löydät kiekon radalta tai mistä tahansa, soita numeroon joka todennäköisesti löytyy kiekon pohjasta. Vaikka et palkkioksi saisi kuin hyvän mielen, sen pitäisi olla sen arvoista!

Toivon, että seuramme Liitokiekkoseura Mustavaris ry tekee myös osansa tämän asian parantamiseen ja hankkii tarvittavan määrän palautuslaatikoita radoille. Näihin laatikoihin löytökiekon voi pudottaa, jos puhelinlasku huitelee pilviä tai jos on sopinut omistajan kanssa, että kiekon saa seuraavissa viikkokisoissa, joissa laatikko sitten avataan. Turun esimerkillistä mallia kannattaa tässä seurata. Ne kiekot, jotka jäävät seuralle käsiin, listataan nettisivulle. Omistaja saa myös sitä kautta tiedon kiekostaan. Jos omistaja ei lötää kaipaa takaisin, seura käyttää kiekon haluamallaan tavalla tietyn ajan jälkeen. Olkoon se sitten huutokauppa tai opastekäyttö.

Jos kirjoituksessani on mitään järkeä, pyydä myös pelitoveriasi lukemaan ja levittämään sanaa! Vain yhdessä saamme tämän toimimaan!

Liiton forumilla asiaa ollaan myös tuoreeltaan käsitelty:
http://keskustelu.frisbeeliitto.com/vie … amp;t=1093

Last edited by MikeJones (28.07.2009 23:12:08)

Vain voitolla on väliä!

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

asiaa!

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Hyvä Mikko, tätä ollaan odotettu!!

Last edited by Elzux (28.07.2009 23:27:27)

Elias M

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Vipe vei suorastaan sanat suustani! Asiaa!

Tossa lukiessani muistu mieleen vanha kunnon Predatorini, mikä kelpas jollekin nopeejalkaselle tai näkymättömälle tyypille alkukesästä viikkiksissä. Unohdin sen väylälle ja 5 minsaa myöhemmin kun tulin hakemaan sitä, niin se oli jo veks eikä ketään lähimainkaan sad

Ja sä, kuka sen nappasit, jos luet tätä ja omatunto alkaa kolkutteleen. Niin sovitaanko, että jätät sen johonkin koriin porissa ja unohdetaan koko juttu. Eli siis sininen Discraft Elite-X Predator... todella kolhittu, näitä ei o enää tehty vähään aikaan niin olisi kiva saada se bäks.

Heit lujempaa!

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Kerrankin tuoltakin nikiltä jotain asiallista tekstiä!
Todellakin harrastajamäärät ovat kasvaneet ~moninkertaiseksi senkin jälkeen kun itse olen ko. harrastuksen aloittanut ja näistä uusista viskojista suuri osa on nuoria kaveriporukoita ja porukassa yleensä tyhmyys tiivistyy, enkä usko että kukaan tulee saamaan näiden porukoiden löytämää  kiekkoa takaisin. Olisihan se kiekossa olevaan numeroon soittava kaveri helvetinmoinen nössö..

Olen hukannut (tai enimmäkseen unohtanut) Ulvilan radalle viimeisen parin kauden aikana 10+ kiekkoa joista ainuttakaan en muistaakseni ole saanut takaisin.
Jonkun käytössä nekin lätyt varmasti ovat, näkeehän kasiväylän lammikossakin nykyään harvasen kerta jonkun kahlailemassa ja sen jälkeen kantamassa säkillistä kiekkoja autoonsa.

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Harrastajamäärärä on kasvanut hurjasti tänä kesänä. Mukaan mahtuu monenlaista sakkia satunnaisesta kokeilijasta uuteen harrastajaan ja kaikki eivät ole sisäistäneet lajin herrasmieskäytäntöjä.

Herrasmiesmäisen pelikulttuurin myötä voimme kohteliaasti opastaa uusia  pelaajia lajin tapoihin ja käytäntöihin. Ratapoliisiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta on hyvä puuttua mm. vaaralliseen heittämiseen.

Löytölaatikot karttataulujen yhteyteen varustettuna käyttöohjeilla auttaisi asiaa ja tiedottaisi käytännöstä tehokkaasti.

Marko Timonen

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

Löysin jonkun naperon kiekon, soitin ja kysyin onko tämmöinen hukassa. "Ei ole", vastasi hän, mutta tuli kuitenkin noutamaan ja olihan se sittenkin hukassa (aika hajamielisiä nuo naperot näköjään).

Luovuttaessani kiekon hänelle, valistin että palautathan löytökiekot omistajilleen, kuten minä tein nyt. Lupasi.

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

noista löytökiekkojen omimisista... suurin osa porukasta tietää varmaan Kaarinan radan. 12. reikä heitetään kallion päältä jäähallin reunaan. Mikä tosiaan kerää hyviä määriä kiekkoja hallin katolle.
Olaan kultu nyt muutamalta taholta että joku... "ahneuksissaan" on käynyt kiipeilemässä katolla keräämässä kiekkoja ja tullut vaapaalla pudotuksella alas, heittää tällä hetkellä kiekkoa 2m maan alla.
Kyseinen kaveri on varmaan muutamaan kertaan käynyt tyhjentämässä hallin katon kun ei noita kiekkoja ole mihinkään löytöihin tullut.
Itse olen myös kiivennyt tuon hallin seinän tukiraketeita pitkin katon reunalle,  mutta siitä yli ei ole kyllä ollut haluja mennä.

-Tommi Airaksinen-
     Born to lose, Live to win

Re: Kiekkojen löytäminen ja palauttaminen

P1:lle hukkaamani Wraith löysi takaisin bagiin. Iso kiitos siitä kuuluu Villelle(??). Jätskirahan arvoinen palautus. Hienoa on ollut huomata, että löytyy noita rehellisiäkin. cool